Alla hjärtans dag, ett spel för gallerierna?


Var det någon som lyckades missa att det var alla hjärtans dag igår? Nästintill omöjligt. De sociala medierna fylldes med puttinuttiga kärleksförklaringar, skryt om vem som tillbringar dagen på bästa sätt och människor som ”inte kunde bry sig mindre”. Känslorna kring den här dagen är blandade. Medan många är mer förälskade än någonsin tycker många att det är en löjlig dag att fira och tänker minsann inte gynna företagen som säljer alla-hjärtans-dag-kort/nallar/choklad.

Många tycker (och tror?) att alla hjärtans dag är en påhittad dag för av företag som vill tjäna lite extra pengar just den här dagen. Därför tillverkar företagen nallar, choklad och kort som sedan anses vara den ”perfekta” presenten av förälskade par som vill visa sin kärlek just den 14:e februari. Många vägrar att fira den här dagen för att inte gynna företagen för deras knep att lura förälskade.

Men är verkligen alla hjärtans dag en påhittad ge-presenter-till-varandra-och-älska-lite-mer-dag av företag? Nej, knappast. Redan under 400-talet började man fira helgonet Valentinus och kring medeltiden kom kopplingen till romantik. Man föreställde sig att fåglar letade efter sin partner under februari och började då själva också leta efter en potentiell partner under just denna tid. Skulle företag hitta på denna alla hjärtans dag redan på medeltiden för att tjäna pengar?

Nej, alla hjärtans dag är alltså inte påhittad av giriga företag som vill lura förälskade par på pengar. Det handlar helt enkelt om smarta affärsplaner om att ta tillfället i akt för att locka kunder och köpare. Alla hjärtans dag fanns redan, varför inte utnyttja den?

Ramona

Annonser

3 thoughts on “Alla hjärtans dag, ett spel för gallerierna?

  1. Håller med dig Ramona! Om någonting redan är vedertaget och man har en produkt som passar, varför inte vara smart att göra business på det då! Man får inte så många gratis ”straffsparkar” under ett år, så när de kommer gäller det att hugga.

    //Stefan

  2. ”I Sverige har firandet av S:t Valentin och Alla hjärtans dag inte förekommit i någon större utsträckning förrän på 1960-talet, då det lanserades av kommersiella skäl och genom amerikansk kulturell påverkan. NK-varuhuset försökte lansera seden, men det tog tid innan firandet blev mer än det hjärtformade gelégodiset. Under 1990-talet tog dock firandet fart (kanske som en följd av uppmärksamheten i skolorna) och har funnit sin plats som Alla Hjärtans dag i den svenska högtidskalendern.”

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Alla_hj%C3%A4rtans_dag

    • Spännande hur en tradition från så längesedan kan omvandlas till något kommersiellt så många år efter. Kul att du hittade artikeln och delade med dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s